PROGRAM SZKOLENIA AUDITOR WEWNĘTRZNY HACCP
CEL: - Przekazanie praktycznej wiedzy i umiejętności w zakresie przygotowania pracowników do prowadzenia oraz zarządzania programami auditów wewnętrznych HACCP. Szkolenie przygotowuje również do rozpoczęcia prac związanych z wdrażaniem sytemu bezpieczeństwa żywnościowego HACCP.
PROGRAM KURSU:
- Podstawy prawne GMP i GHP2.
- Podstawy prawne HACCP.
- Podstawowe wymagania techniczne i higieniczne w sektorze żywnościowym (GMP-GHP).
- Podstawowe pojęcia, definicje i zasady systemu HACCP.
- Zagrożenia mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne w produkcji żywności.
- Zasady systemu HACCP.
- Etapy wprowadzania systemu HACCP - praktyczne podejście - przykłady.
- Techniki auditowania zgodne z wymaganiami norm ISO 9000 i ISO 10011
- Cykl auditu
- Planowanie auditu
- Obowiązki i kompetencje auditora
- Działania przed auditem
- Techniki wywiadu i sposoby komunikacji
- Przygotowanie auditu - ćwiczenia
- Audit dostawcy - przeprowadzenie symulowanego badania auditowego
- Końcowe ćwiczenia. Sporządzenie raportów z auditu
- Egzamin końcowy
WYKŁADOWCA: - Nasi wykładowcy to grono wyspecjalizowanych fachowców z dziedziny zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym oraz zarządzania jakością z wieloletnią praktyką i ogromnym doświadczeniem zawodowym.
RODZAJ SZKOLENIA: Warsztaty i ćwiczenia podczas których uczestnicy w oparciu o zdobytą wiedzę będą przygotowywać i prowadzić audit jakości systemu HACCP.
MIEJSCE: - Bydgoszcz (Istnieje możliwość zorganizowania szkolenia u klienta -minimum 10 osób)
CZAS: - 16 godzin wykładowych (2 dni)
400 zł
Uczestnicy otrzymują: - komplet materiałów szkoleniowych,
zaświadczenie o ukończeniu kursu Centrum Jakości
KONTAKT: - Centrum Jakości
85-010 Bydgoszcz, ul.Dworcowa 8/3
Tel.:(052) 322 11 80, fax: (052) 322 47 92