PRAKTYCZNE WDRAŻANIE SYSTEMU HACCP W PRODUKCJI I OBROCIE ŻYWNOŚCIĄ
CEL: - Wprowadzenie pracowników branży spożywczej do systemu HACCP poprzez: przedstawienie podstaw prawnych wdrażania systemu, dokumentowanie i auditowanie, zarządzanie przedsięwzięciem oraz doskonalenie. Szkolenie przygotowuje do rozpoczęcia prac związanych z wdrażaniem sytemu bezpieczeństwa żywnościowego HACCP.
PROGRAM KURSU:
- Regulacje prawne z zakresie bezpieczeństwa żywnościowego w UE i Polsce
- Jakość żywności
- Podział zagrożeń zdrowotnych żywności
- Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP i GHP)
- Wstęp do HACCP
- Opracowanie dokumentacji HACCP
- Zidentyfikowanie i ocena zagrożeń jakości zdrowotnej
- Określenie CCP
- Określenie systemu monitoringu dla CCP
- Weryfikacja prawidłowości i skuteczności działań
- Audit systemu HACCP
- Program auditów
WYKŁADOWCA: - Nasi wykładowcy to grono wyspecjalizowanych fachowców z dziedziny zarządzania bezpieczeństwem żywnościowym oraz zarządzania jakością z wieloletnią praktyką i ogromnym doświadczeniem zawodowym.
RODZAJ SZKOLENIA:Zajęcia prowadzone są metodami aktywnymi i odbywają się w grupach (10 - 20 osobowych).
MIEJSCE: - Bydgoszcz (Istnieje możliwość zorganizowania szkolenia u klienta -minimum 10 osób)
CZAS: - 16 godzin wykładowych (2 dni)
400 zł
Uczestnicy otrzymują: - Komplet materiałów szkoleniowych, zaświadczenie o ukończeniu kursu Centrum Jakości
KONTAKT: - Centrum Jakości
85-010 Bydgoszcz, ul.Dworcowa 8/3
Tel.:(052) 322 11 80, fax: (052) 322 47 92